Entrena per a vèncer el pànic a parlar en públic

Vull compartir un cas de fa, tan sols, una setmana.

Estem concretant la participació de diferents empreses en un seminari dirigit a alumnes d’un Màster universitari. L’objectiu de la sessió és enriquir el coneixement d’un sector d’activitat i ajudar en l’orientació dels estudis, és una magnifica oportunitat per a que totes les empreses convidades es donin a conèixer als futurs professionals.

La nostra sorpresa ha estat quan un important directiu d’una de les empreses més reconegudes en el sector, ens ha

confessat la seva “impossibilitat física” de parlar davant d’un auditori. De res ha servit dir-li que es tractava sols d’una reunió, en format tallers pràctics, que estaria permanentment acompanyat i que el número de participants era molt limitat. Res, impossible convèncer-ho.

He vist a aquest professional en diverses reunions i mai m’hagués imaginat que patia pànic escènic. M’ha confessat que és un dels seus reptes per al 2016, però que encara és un repte pendent de ser completat.

Sens dubte, el pànic escènic es un dels pitjors martiris que pot patir un directiu. Es tracta d’un atac d’angoixa que inhibeix la capacitat de reacció de tal forma que impossibilita qualsevol tipus de comunicació efectiva. Suors, ment en blanc, vertigen, tremolors. Ho has sentit alguna vegada?

No existeixen remeis miraculosos, però si alguns trucs que et poden ajudar i que parteixen d’un principi simple: Quan més et preparis millor et sortirà.

Veiem:

  • Entrenat a parlar i a pensar a la vegada. Quan estiguis sol, en el cotxe per exemple, visualitza la situació en la que has de parlar en públic i arrenca un bonic discurs sense preparar-ho. Busca paraules i gaudeix inventant un argument.
  • Fes exercicis d’autorelaxació muscular, respiracions profundes per a potenciar l’autocontrol. Com activitat física que és, en els moments previs a la competició, on la por es més intensa, més has de respirar profundament i lentament.
  • Conèixer i elaborar bé el tema, estructurant-lo en un guió. Prepara fitxes amb els elements principals, memoritza el contingut però, també, en quina fitxa tens cada dada. Et donarà més confiança.
  • Demana informació sobre l’audiència que tindràs. Quants seran, quins, què coneixen del tema, etc…? i després tanca els ulls, visualitza’ls davant teu i revisa atentament que vols dir-los.
  • Prepara i assetja la intervenció, sobre tot el principi i el final.
  • Concentrat en el discurs i en els objectius, evitant perdre el fil. Cenyeix-te al guió que has desenvolupat o un raonable que et permeti adaptar-te al que et demana el públic.

Si vols saber més, et recomano el vídeo d’Educaixa ¿Cómo presentar tu proyecto en público? https://www.educaixa.com/-/como-presentar-tu-proyecto-en-publico?yt

Comments are closed