5 claus pel canvi

A l’exposició ESCHER, a les Drassanes de Barcelona, es pot trobar la xilografia “Cel i aigua” de l’autor neerlandès (imatge d’aquest blog). És un dibuix que sempre m’ha fascinat perquè representa una extraordinària metàfora d’un procés de canvi.

El dibuix es pot trobar fàcilment a internet sota la forma “ocells – peixos”, quan en realitat, l’autor el va titular “Cel i aigua”, exactament a la inversa, perquè aquesta és l’essència de l’obra. Si vols transformar un ànec en peix, no forcis la forma de l’ànec, sinó que ves modelant l’espai que hi ha entre ànec i ànec. De la mateixa manera, si vols transformar una organització, et convé molt més impulsar i fer créixer el que no es fa que forçar canvis en el que, fins ara, funcionava.

Proposo cinc accions clau que ajuden a promoure canvis:

  1. Donar sentit, comprensió i perspectiva al canvi: Com va escriure Antoine de Saint-Exupéry, “si vols construir un vaixell, no comencis per buscar fusta, tallar taules o distribuir el treball; primer has d’evocar en els homes l’anhel de mar lliure i ample”.
  2. Millor començar a fer el que no es fa que canviar el que hi ha: El dibuix d’Escher ho descriu de la millor manera possible. Cal promoure nous serveis, processos o indicadors de resultat que, al desenvolupar-se, vagin incorporant el sentit del canvi desitjat.
  3. Posa-hi números: la matemàtica és el llenguatge que han creat els humans per poder descriure, comprendre, explicar o predir qualsevol canvi, intercanvi, moviment, transformació o evolució que es pugui donar. I, sens dubte, les organitzacions són canvi i moviment permanent.
  4. Focalitza: Les organitzacions són complexes, és a dir la seva evolució no és pot predir i no segueix un patró simple de causa i efecte. Si provoques diversos canvis en paral·lel possiblement causaràs un caos.
  5. Aguanta: Tot procés de canvi requereix d’un temps. Abandonar el canvi a mig fer et pot deixar amb uns mals ànecs i uns mals peixos. O com dibuixava Escher, desapareixeria el cel i l’aigua.

Comments are closed