La manca de vocacions STEM i la poca presència femenina en el sector protagonistes de la III Jornada Itscool

 

Durant al celebració de la III Jornada Itscool “Reptes de present per a generacions futures” el sector privat, públic i docents han posat de manifest els riscos d’una societat que no genera vocacions STEM i com fer que la joventut s’acosti a les tecnologies.

Els dos problemes: falta de vocació i falta de dones

Joan Francesc Córdoba de la Direcció General d’Universitats de Catalunya va aportar interessants dades que demostren els dos grans reptes als quals s’enfronta el sector. Les matriculacions en carreres tecnològiques són baixes i la presència de dones en el sector és ínfima. Així, segons Córdoba, el 22% dels estudiants de batxillerat trien una carrera tecnològica i d’aquesta xifra un 39% són homes i només un 9% dones. Un fet estrany per la manca d’ocupació i per ser carreres que es veuen molt poc afectades per l’atur.  “Si menys del 44% per cent dels nois i noies d’un institut que estudiïn el batxillerat cientificotècnic estudien després carreres STEM, aquest centre hauria de prendre mesures”, afegí Córdoba

Què fa l’empresa per augmentar les vocacions STEM?

Aquests mateixos problemes van ser abordats per Susanna Prado de IECISA, Silvia Recio de Oracle4girls, Daniel Gaston d’HP i Sara Alvarellos d’Everis. Els 4 van explicar què fa la seva empresa per tractar que Catalunya compti amb professionals de les TIC de qualitat.

Segons Susanna Prado, “costa trobar talent per captar-lo a les empreses”. En la mateixa línia, David Gaston va assenyalar que “vivim un moment dramàtic. Ens costa trobar currículums, talent i dones que es dediquin a les TIC”_ “En una ocasió vaig rebre 65 currículums i d’aquests 64 eren d’homes”, va afegir.

En el cas de la falta de dones, Silvia Recio va considerar que un dels majors problemes és que elles es troben amb una falta de referents en els quals inspirar-se per tenir una vocació STEM. El projecte Oracle4girls organitza tallers en les quals d’una forma divertida les nenes poden sentir-se inspirades.

Per la seva banda Sara Alvarellos de Everis va afirmar la importància de les famílies en la creació de vocacions STEM. CLOGG és una eina d’Everis en la qual pares, mares i els seus fills comparteixen aquest procés de forma lúdica i creativa.

  Altres alternatives per generar vocacions STEM

La segona taula rodona va tenir com convidats a David San Benito de Cisco, Inés Bertrand de Junior Achievement, Francesc Rambla, del projecte BitBot de la Generalitat de Catalunya i Esther Subias de Technovation. En aquest cas es tractava de presentar iniciatives no empresarials per a generar vocacions STEM.

Es va poder constatar que, perquè el jovent s’acostin a la tecnologia, les solucions passen, en molts casos, per camins que no tenen a veure amb aspectes tècnics. Encara que també són necessaris, es refereix a plans d’estudi, creació de cursos o millora de les competències tecnològiques del professorat.

Aquests professionals van  aprofundir en aquells aspectes emocionals necessaris per fer néixer les vocacions. Des de l’acostament des d’un espai lúdic, com va remarcar Francesc Rambla, fins a portar les tecnologies al terreny social i comunitari com van assenyalar Inés Bertrand i Esther Subias.

El públic també protagonista de la Jornada va aportar idees per a la reflexió: A quina edat cal començar a crear vocacions STEM? És la tecnologia qui ha d’adaptar-se a les dones per aconseguir superar la bretxa de gènere o viceversa? Està Catalunya assumint els reptes de futur en aquest sector? La falta de vocacions és un problema global o local?

Tota la informació sobre la III Jornada Itscool www.itscool.cat

Vídeo resum https://www.youtube.com/watch?v=w6jdiLHcXmM&t=11s

Comments are closed