La rabiosa actualitat de les noticies falses: Veritat o fals?

El fenomen de les fake news, noticies falses difoses a través de portals informatius, mitjans de comunicació i xarxes socials, amb la finalitat de desinformar, desacreditar o manipular en benefici d’institucions, entitats o persones cobren una espacial rellevància en situacions de polarització política. Com a exemples, el cas del Brexit, el procés català per la independència o les campanyes electorals a França o Estats Units.

El monogràfic  Les fake news, el algorismes i les bombolles informatives,  de Quaderns del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, editat en castellà, català i anglès  examina, a través de diferents autors, el sistema de construcció de realitats paral·leles a l’entorn de la societat en xarxa, on qualsevol pot generar continguts obviats qualsevol filtre professional i ètic.

Per a contrarestar aquest fenomen i ajudar-nos a distingir les noticies veritables de les falses podem consultar www.malditobulo.es. Aquest projecte periodístic independent monitoritza i analitza discursos polítics i informacions que circulen en xarxes socials, aplicant tècniques del periodisme de dades per a la seva verificació. Per la seva labor, va ser guardonat amb el Premi José Manuel Porquet de Periodisme en 2015 i finalista del European Press Prize 2016. Maldito Bulo també va ser finalista d’aquest mateix premis en 2017. Des de juny de 2017, formen part del International Fact Checking Network com a signants del seu Codi de Principis.

 

 

 

 

Photo by Kayla Velasquez on Unsplash

Comments are closed