El lideratge a la setmana del clima

Som a la setmana del clima amb la celebració d’una sèrie d’actes en el marc de les Nacions Unides i que tindran com a escenari la ciutat de Nova York. Actes que tindran rèpliques de tota mena en milers de ciutats de tot el món.

Certament, l’emergència climàtica és un dels reptes principals als quals s’enfronta la humanitat. Per desgràcia, no parlem d’un repte que es pugui postergar perquè cada vegada queda menys temps perquè els efectes del canvi climàtic siguin irreversibles.

Tots els ciutadans hauríem d’implicar-nos davant aquest fet, també les empreses i qualsevol altre tipus d’organització. En el fons estem davant un repte que haurem d’abordar en totes les escales possibles, la de les grans organitzacions multilaterals, els governs i les grans companyies, però també les petites i mitjanes empreses, les ONGs i els ciutadans en general.

Les empreses tenen un paper fonamental i poden fer molt per neutralitzar les seves emissions i contribuir al fet que a tota la cadena de valor es faci el mateix. Decidim a quin proveïdor comprem només d’acord amb el preu i a la qualitat? O, incloem també en la nostra decisió el comportament del proveïdor en aspectes mediambientals i socials? La resposta sembla obvia, però posar-la en pràctica no sempre és fàcil.

Els motius de sempre: això és més car o, sempre hem comprat d’aquesta forma o, no coneixement molt bé aquests nous proveïdors, ens impedeixen de vegades que la nostra determinació provoqui canvis positius en la resta d’actors a la cadena de valor. El factor del lideratge és, com sempre, fonamental. L’alta direcció de qualsevol empresa, amb independència de la mida, hauria de representar els més alts estàndards ètics i de respecte al medi ambient, no sols dins de la mateixa empresa sinó també els que es deriven de la cadena de valor. Són aquests lideratges convençuts, els que poden guanyar aquestes inèrcies.

Necessitem lideratges, convençuts de la necessitat d’implicar profundament al món de l’empresa en el canvi a les pràctiques mediambientals en tots els sectors. Els lideratges convençuts obren miracles i són capaços alhora de convèncer.

Acompanya a la setmana del clima, no fa falta que et manifestis. Tan sols demostra que ets un líder convençut i actua en conseqüència.

 

 

 

 

 

 

 

Foto by EContti-Pixabay

Comments are closed